Receptek

1. PHO.

Pho a leghíresebb vietnami étel. Nagyon sokan szeretik a világon.Népszerűségére jellemző, hogy a világ minden nyelvén phonak nevezik, nem fordítják le. A szó magyar kiejtése a „fő” és „fo” szótagok ejtése között van. Vietnámban az emberek fő ételként fogyasztják.

A pho különleges étel. Azon kívül, hogy rendkívül ízletes, közismerten gyógyhatása van, elsősorban a benne levő speciális fűszereknek köszönhetően. Több féleképpen készítik. Észak-Vietnamban az ízek tisztaságára ügyelnek, Dél-Vietnamban több fűszert tesznek bele és kicsit édesen szeretik. A VIN.VIN receptjei inkább az északi pho felé hajlanak.

Megadjuk a pho elkészítésének receptjét. Ez alapján Ön is elkészítheti és megörvendeztetheti vele családtagjait.

1.1 Alapanyag – 3,5 liter lé, 6 nagy pho adaghoz

  • 1 kg marha csont
  • 50 g gyömbér
  • 1 fej vörös hagyma
  • 1 db ánnisz
  • 1 db kardánom
  • 1 db 15 cm fahéj
  • 2 db zöld citrom
  • 1 csomag zöld hagyma
  • 1 csomag koriander
  • 2 db fokhagyma
  • 1 db erős paprika
  • Fűszer nővény tetszés szerint( babcsíra,bazsalikom)
  • vietnami csili szósz
  • 2 kanál halszósz
  • 1,2 kg pho tészta
  • Hús tetszés szerint (lehet marha vagy csirke esetleg tengeri gyümölcs)

A szükséges fűszerek ma már folyamatosan kaphatók az ázsiai boltokban, a kőbányai piacon vagy az Ázsia Centerben.

1.2 Alaplé készítés.

Egy jó pho jó készítésének kulcsa az alaplé; szinte minden ettől függ. A jó alaplé elkészítése sok időt és figyelmet igényel. Először egy magas lábasba hideg vizet töltünk és beteszük a csontot, majd az egészet felforraljuk. Forrás után várunk 3 percet, kiszedjük a húst, a csontról lekaparjuk a húsos részeket, kiütjük a csontból a velőt is. Ez a művelet azért fontos, hogy lassú főzésben jöjjön ki a csontos hús minden íze. A tisztított csontot azonban újra megfőzzük. Miután az alaplét ismét felforraltuk, beletesszük a csontot és visszavesszük a lángot annyira, hogy kb. 90 fokon főjön a csont teljes 10 órán át. Közben folyamatosan kiszedjük a keletkező habot a lábasból. Utána kikapcsoljuk a lángot és hagyjuk lehűlni a lét. A fűszereket (gyömbért, hagymát, kardánomot, fahéjat, ániszt) átsütjük és betesszük az alap lébe, lehetőleg egy tasakban. Mintegy 2 órás együtt főzés után kiszedjük a léből a szétfőtt fűszereket (ezért jó megoldás a tasak) és tesszük bele annyi halszószt és sót, hogy az íze megfelelő legyen. Tálalás előtt a levet újra felforraljuk.

1.3 Hús 

A phoba tetszés szerint tehetünk különféle húsokat. Ha főtt csirke vagy főtt marha phot akarunk készíteni, akkor a fűszerekkel való együttfőzés kezdete előtt tegyük bele a lébe a húst, így az beszívja a fűszerek zamatát. A megfőtt húst a végén szeleteljük fel. Ha pirított marhahússal vagy tengeri gyümölcsökkel szeretnénk phot készíteni, akkor a húst vagy a tenger gyümölcseit (rákot, tintahalat stb.) először megpirítjuk, és csak utána tesszük bele a lébe.

1.4 Tálalás.

A pho leveshez speciális tésztát használunk, ez a pho tészta. Ezt a tésztát hideg vízben áztatjuk félórán át. Utána kiszedjük és hagyjuk száradni. Tálaláskor a pho tésztát forró vízben áztatjuk 1 percig, majd kivesszük és szétosztjuk a tálakba. A tésztára rátesszük a kívánt húsmennyiséget, továbbá zöldhagymát, a koriandert szórunk rá, végül rámérjük a forró alaplevet. Evés előtt becsavarunk a levesbe egy szelet zöld citromot. Tetszés szerint tehetünk bele ecetes fokhagymát, erős paprikát vagy chili szószt.

 

Jó étvágyat kíván

a VIN.VIN

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 10:00 - 21:00
Szombat: 11:00 - 21:00
Vasárnap: Zárva

Elérhetőség

1138 Budapest, Dunavirág u. 6
+36-30-234-8400
info@vin-vin.hu

Weboldal készítés - euSALESMAN  - Budapest